Tuesday, October 25, 2016

    Spain’s Málaga recognizes Armenian Genocide

    YEREVAN. – The Málaga city council of Spain has unanimously adopted a statement, whereby it formally recognizes and condemns Armenian Genocide.

    In the statement, what occurred at the turn of the 20th century is defined as a crime against humanity, as a result of which the large Armenian diaspora was formed, the Ministry of Foreign Affairs of Armenia informed Armenian News-NEWS.am.

    In addition, the Málaga city council expressed its support to Armenians worldwide, and noted that the Málaga city hall will soon install, at the Málaga central park, an Armenian cross-stone devoted to the Armenian Genocide victims.

    news.am
    read more "Spain’s Málaga recognizes Armenian Genocide"

    Monday, October 10, 2016

    Σε νεαρή Γεζίντι, θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, το βραβείο Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης

    Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα απονεμήθηκε για το 2016 στη νεαρή Γεζίντι του Ιράκ Νάντια Μουράντ, η οποία γλίτωσε από τα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, αφού κρατήθηκε επί μήνες αιχμάλωτη και σήμερα αγωνίζεται για όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει σεξουαλικές σκλάβες των τρομοκρατών.

    Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά την αφοσίωση της κ. Μουράντ στον αγώνα της. Η 23χρονη γυναίκα είχε απαχθεί από το χωριό της στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, πόλη που ελέγχεται από τη τρομοκρατική οργάνωση Daesh.

    «Οι αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Νάντια Μουράντ, συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπως τον είχε οραματιστεί ο Βάτσλαβ Χάβελ», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ισπανός χριστιανοδημοκράτης Πέδρο Αγραμούντ, παραδίδοντας το βραβείο στη νεαρή Γεζίντι, σε τελετή που οργανώθηκε στο Στρασβούργο.

    Φανερά συγκινημένη, η κ. Μουράντ ζήτησε να ιδρυθεί διεθνές δικαστήριο που θα αναλάβει να δικάσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh. Αφιέρωσε το βραβείο της σε όλες τις γυναίκες που έχουν απαχθεί από τους τρομοκράτες κι έχουν μετατραπεί σε σεξουαλικές σκλάβες.

    Η Νάντια Μουράντ αναφέρθηκε επίσης στην τύχη των περίπου 12.000 Γεζίντι που έπεσαν θύματα της «γενοκτονίας» (όπως την χαρακτήρισε) που διαπράττει η τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Μεταξύ αυτών ήταν και 18 μέλη της οικογένειάς της, που σκοτώθηκαν ή απήχθησαν.

    «Ο ελεύθερος κόσμος δεν αντιδρά» και μέχρι σήμερα ούτε ένας μαχητής της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh δεν έχει καταδικαστεί, υπενθύμισε η κ. Μουράντ, η οποία έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους τρομοκράτες και πουλήθηκε σαν σκλάβα.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κ. Μουράντ διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Είναι επίσης υποψήφια για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης που θα απονεμηθεί στις 27 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    read more "Σε νεαρή Γεζίντι, θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, το βραβείο Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης"

    Sunday, October 9, 2016

    Αποχωρεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα η Τουρκία λόγω αναφοράς στη γενοκτονία των Αρμενίων

    Την αποχώρησή της από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» αποφάσισε μονομερώς η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

    Aιτία για την απόφαση αυτή υπήρξε η συναυλία "Aghet", της οποίας η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για το Νοέμβριο στη Δρέσδη.

    Στην εν λόγω συναυλία γίνεται αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενιών από τους Οθωμανούς πριν από 100 χρόνια.

    Εκπρόσωπος της Τουρκίας είχε ήδη προβάλλει σχετική ένσταση από την άνοιξη και η αποχώρηση είχε προαναγγελθεί από την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Habertürk την περασμένη Δευτέρα, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί επίσημα, έγραψε η γερμανική Die Zeit.

    Το ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο συνυπεγράφη από την Τουρκία και την Ε.Ε. το 2014 έχει προϋπολογισμό 1,46 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στη συναυλία "Aghet" παίζουν Γερμανοί, Τούρκοι και Αρμένιοι μουσικοί και επρόκειτο να επαναληφθεί μετά τη Δρέσδη, στην Κωνσταντινούπολη καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν.

    Ο διευθυντής της φιλαρμονικής της Δρεσδης Μάρκους Ριντ και ο Γερμανο-τουρκο-αρμένιος συνθέτης και κιθαρίστας Μαρκ Σινάν καταδίκασαν την απόφαση.

    Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης πλήττει κυρίως Τούρκους καλλιτέχνες οι οποίοι θα οφελούνταν ανέφεραν σε δηλώσεις τους.

    Πρόσθεσαν δε ότι «πρόκειται για ένα ύπουλο τρόπο της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποίηση ως άλλοθι μια πρωτοβουλία συμφιλίωσης για να τιμωρήσει Τούρκους καλλιτέχνες».

    kathimerini
    read more "Αποχωρεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα η Τουρκία λόγω αναφοράς στη γενοκτονία των Αρμενίων"