Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας, με ομόφωνο ψήφισμα της, χαρακτήρισε τη βία που ασκεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εναντίον εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία και το Ιράκ, ως γενοκτονία και καλεί την Βρετανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα ώστε τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα κάνει λόγο περί γενοκτονίας όταν αναφέρεται στη βία από μέρους των μελών της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης σε βάρος των Γεζίντι, των Χριστιανών ή των σιιτών μουσουλμάνων. Το Λονδίνο επιχειρηματολογεί ότι αυτό είναι θέμα της διεθνούς δικαιοσύνης.
Όμως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν μπορεί να αποφανθεί εάν η βία αυτή αποτελεί γενοκτονία εάν δεν του ζητηθεί, επισήμανε η βουλεύτρια Φιόνα Μπρους, η οποία ήταν η εισηγήτρια του ψηφίσματος.
«Αυτός είναι ο λόγος που το να ταχθείτε υπέρ αυτού του ψηφίσματος είναι τόσο σημαντικό», είπε η Μπρους κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο κοινοβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έχουν ήδη χαρακτηρίσει γενοκτονία τους διωγμούς μειονοτικών στους οποίους έχουν αποδυθεί τα μέλη του ΙΚ.
Το ψήφισμα καλεί επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δώσει άμεσα στο ΔΠΔ δικαιοδοσία για το ζήτημα, ώστε «οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Πρόκειται για την απόδοση δικαιοσύνης και το να δούμε να αποδίδεται δικαιοσύνη», τόνισε η Μπρους.
Η αναγνώριση της διάπραξης γενοκτονίας συνεπάγεται υποχρεώσεις για τη διεθνή κοινότητα, η οποία υποχρεούται να προλαμβάνει, να καταστέλλει και να προστατεύει, συνέχισε η ίδια. «Η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι ένα κρίσιμο βήμα».
Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, με 278 ψήφους υπέρ και καμιά εναντίον.
Το ΙΚ έχει ανακοινώσει ανοικτά πως θέλει να εξαλείψει τη θρησκεία των Γεζίντι, ενώ έχει σφαγιάσει, βιάσει και υποδουλώσει χιλιάδες μέλη αυτής και άλλων μειονοτήτων.
Τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης θεωρούν τους Γεζίντι σατανιστές. Η αρχαία θρησκεία των Γεζίντι αναμιγνύει στοιχεία του χριστιανισμού, του ζωροαστρισμού και του ισλάμ.
Το Ισλαμικό Κράτος υποδούλωσε 7.000 γυναίκες και κορίτσια το 2014, κατά εκτιμήσεις, στην πλειονότητά τους μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, και συνεχίζει να κρατάει υπό καθεστώς σκλαβιάς 3.500 εξ αυτών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η οργάνωση έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον χριστιανών και σιιτών στην περιοχή.
Βρετανοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Είναι πολύ σημαντικό διότι το ΗΒ μέχρι τώρα ήταν απρόθυμο να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία κι έχει αρχίσει να είναι πολύ μοναχική, όντας μια χώρα που είναι απρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο», ανέφερε ο Ρόμπερτ Κλαρκ, νομικός σύμβουλος της θρησκευτικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ADF International, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation, το ίδρυμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που ασχολείται με ανθρωπιστικές υποθέσεις.
«Το ΗΒ οφείλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αναγνώριση της εξελισσόμενης γενοκτονίας στη Μέση Ανατολή προκειμένου τελικά αυτή να τερματιστεί», ανέφερε εξάλλου ο Κλαρκ σε ανακοίνωσή του.
«Έχουμε την υποχρέωση να αποτρέπουμε και να επιβάλλουμε τιμωρία για αυτό το έγκλημα βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταστολή της Γενοκτονίας του 1948. Δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί», πρόσθεσε.
Ο Κλαρκ υποστήριξε πως η χρήση του όρου γενοκτονία θα μπορούσε να συμβάλει να αποθαρρυνθούν νεαροί Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί που θα ήθελαν να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ.
Εάν η οργάνωση καταδικαστεί από όλο τον κόσμο διότι διαπράττει γενοκτονία κι η διεθνής κοινότητα δεσμευτεί στην απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα και τη λογοδοσία για τους θύτες, «τότε ίσως να είμαστε σε θέση να πούμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναχαιτίσουμε τη ροή Βρετανών και άλλων προς το Ιράκ και τη Συρία» προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε.
«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει δεν είναι απλά βιασμοί, φόνοι, απαγωγές, σεξουαλική σκλαβιά ή εξαναγκαστική στείρωση, όσο σοβαρά κι αν είναι όλα αυτά», εξήγησε ο Κλαρκ.
«Είναι ότι αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα διαπράττονται με την πρόθεση να εξαλειφθεί ένας λαός, εξαιτίας της θρησκείας του ή της εθνότητάς του. Αυτό είναι που το κάνει τόσο σοβαρό», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ