Monday, May 12, 2014

    Ποινή 90 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

    Ποινή 90 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο.
    Αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στην Κύπρο κατά και μετά την τουρκική εισβολή.

    Τα 30 απ` αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

    Σύμφωνα με την απόφαση η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση εντός τριμήνου, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει την υποχρέωση εντός 18 μηνών από την παραλαβή των χρημάτων να διανείμει τα ποσά στους ενδιαφερόμενους.

    Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" η ποινή του ΕΔΑΔ είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας μέχρι σήμερα και η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης. Η απόφαση είχε ληφθεί το 2001 και γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=430277