Saturday, August 26, 2017

    Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Βικτώριας

    Ένα ενδιαφέρον ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και κάνει αναφορά στις γενοκτονίες Ασσυρίων και Ποντίων υιοθέτησε η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της, που έγινε στη Μελβούρνη 19-20 Αυγούστου.

    Στο ψήφισμα που έγινε δεκτό ομόφωνα υποστηρίζεται ότι ξεκινώντας από τον Ράφαελ Λέμκιν που επινόησε τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράφει τη συστηματική και άγρια δολοφονία εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων έως και την ταινία του Χόλιγουντ Η υπόσχεση που κυκλοφόρησε φέτος έχει μεσολαβήσει σημαντική αφύπνιση της παγκόσμιας κοινής γνώμης αναφορικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

    Στο πνεύμα αυτό η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος «καταδικάζει τη Γενοκτονία πάνω από 1,5 εκατ. Χριστιανών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κάθε πράξη γενοκτονίας ως την χείριστη πράξη έλλειψης ανοχής απέναντι σε φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα.


    Καλεί επίσης την Πολιτεία της Βικτώριας και τις κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας να αναγνωρίσουν επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

    Ο σύνεδρος Άριελ Ζοχάρ που προώθησε το ψήφισμα εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση για την ομόφωνη στήριξή του και υποστήριξε ότι το ψήφισμα «συμβάλει στην αυξανόμενη πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις στους απογόνους των θυμάτων και στην αρμενική κοινότητα, η οποία δεν έχει ακόμα δικαιωθεί».

    Η Εθνική Αρμενική Επιτροπή της Αυστραλίας καλωσορίζοντας την απόφαση υποστήριξε ότι «το ψήφισμα αυτό είναι μέρος ενός παλιρροϊκού κύματος αυξανόμενης πίεσης (σ.σ.: προς την Τουρκία) καθώς χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο ζητούν αναγνώριση με ανάλογα ψηφίσματα».

    Δείτε (στα αγγλικά) ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος ΕΔΩ.