Τη 19η Μαΐου ως ελληνική «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων» θα γιορτάζουν στο εξής οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά! Τα Δημοτικά Συμβούλια της πρωτεύουσας Οτάβα και του πολυπληθούς Τορόντο ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διεθνοποίησης της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ού αιώνα.
«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τορόντο είναι ιστορική για την Καναδική Ελληνική Κοινότητα και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στον Καναδά και στις γενιές που έρχονται αυτού του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος σε βάρος των Ελλήνων προγόνων και την ανθρωπιά μας», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γεώργιος Μάνιος, πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου, του πρώτου μη κομματικού, εθνικού θεσμού των ελληνικών κοινοτήτων και των οργανώσεών τους στον Καναδά.
Μέσω e-mails
Για τη σπουδαία αυτή αναγνώριση της ελληνικής Γενοκτονίας από τις καναδικές πόλεις αρκούσε η ανταλλαγή ορισμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μεταξύ των δημάρχων και των μελών του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, και όχι κάποια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία θα έμενε απλά στα χαρτιά. Η πιο πρόσφατη προκήρυξη της ελληνικής «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων» υπογράφτηκε στα τέλη Μαΐου, έπειτα από τη θετική απάντηση του δημάρχου Οτάβας, κ. Τζιμ Γουάτσον, μόλις ένα μήνα μετά την αποστολή του ελληνοκαναδικού αιτήματος. «Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, ο αντιπροσωπευτικός αστικός οργανισμός του Ελληνισμού στον Καναδά, ενεργοποίησε αποφασιστικά την αιχμή του δόρατος, δηλαδή τη δύναμη των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας στους καναδικούς φορείς. Με τη στήριξη των δημοτικών συμβούλων κ. Καρύγιαννη και κας. Φραγγεδάκη καταφέραμε τον άθλο, να έχουμε τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Τορόντο, και την πρωτεύουσα Οτάβα να προκηρύσσουν τη 19η Μαΐου Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, με τελικό στόχο μας την προκήρυξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά», λέει από την πλευρά του στον «Ε.Τ.» ο κ. Κώστας Πάππας, τέως πρόεδρος και μέλος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, ο οποίος αναφέρει ότι η επόμενη αναγνώριση θα έρθει από το Μόντρεαλ.
Στην περίπτωση του Τορόντο, η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε από το δημοτικό σύμβουλο, κ. Δημήτρη Καρύγιαννη, πρώην βουλευτή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά, και από τη σύμβουλο Μαρία Φραγκεδάκη. Στη συνέχεια εστάλη η επιστολή με το αίτημα από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο απευθείας στο δήμαρχο του Τορόντο, κ. Τζον Τέρι, στα τέλη Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσει λίγο καιρό μετά η απάντηση με την επισημοποίηση της αναγνώρισης στην οποία αναγράφεται: «Αναγνωρίζοντας αυτήν την τραγική στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε την κατανόηση και την εκτίμησή μας στις αξίες που ο καναδικός λαός θεωρεί πολύτιμες: την Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».
Επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τον κ. Μάνιο και τον κ. Πάππα, οι ίδιες επιστολές έχουν αποσταλεί σε ακόμα δέκα δημάρχους καναδικών πόλεων, μεταξύ των οποίων οι Φρανκ Σκαρπίτι του Μάρκχαμ, Φρεντ Εϊσενμπεργκερ της Χάμιλτον, Μπέρι Βμπράμοβιτς της Κίτσενερ, καθώς και στους ελληνικής καταγωγής Τάσο Κρίστοφερ της Μπελβίλ και Δημήτρη Μπέη του Cite des Pierrefonds-West Island, Quebec.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Γερουσία του Καναδά και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Οι ενέργειες έχουν γίνει και με το άνοιγμα της Βουλής και της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τις επιδιώξεις μας», αναφέρει ο κ. Μάνιος.
eleftherostypos.gr