Wednesday, December 20, 2017

    Ν. Λυγερός - Όταν καταπατάς αυτόχθονο λαό

    Όταν καταπατάς αυτόχθονο λαό πληγώνεις την ίδια την Ανθρωπότητα διότι δεν έχεις καμία δικαιολογία. Αυτός ήταν από την αρχή στον ίδιο χώρο και δεν ζήτησε ποτέ τίποτα. Όταν επιπλέον τον αναγκάζεις να μάθει άλλη γλώσσα από τη δική του, υποτίθεται για να ακολουθήσεις την νομοθεσία, στην πραγματικότητα διαπράττεις έγκλημα βαρβαρότητας. Κι όταν αυτό γίνεται για λόγους ρατσιστικούς επειδή εσύ εσκεμμένα θεωρείς ότι ανήκει σε άλλη χώρα τότε κάνεις κι ένα στρατηγικό λάθος που θα προκαλέσει ουρές, οι οποίες δεν λύνονται με εύκολο τρόπο και σίγουρα όχι μόνο πολιτικά. Αυτή η έλλειψη στρατηγικής είναι χαρακτηριστική αυτών των προβλημάτων...


    read more "Ν. Λυγερός - Όταν καταπατάς αυτόχθονο λαό"

    Ν. Λυγερός - Η στρατηγική αλλάζει και το παρελθόν

    Είναι δύσκολο να κατανοηθεί από αυτούς που δεν έχουν θεμέλια νοητικής στρατηγικής ότι η στρατηγική μπορεί ν’ αλλάξει το παρελθόν και μάλιστα να κάνει ακόμα και διορθωτικές κινήσεις. Μία από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές αυτού του νοητικού σχήματος είναι η επινόηση του Lemkin με την έννοια της γενοκτονίας. Διότι τώρα υπάρχουν λαοί που έχουν υποστεί γενοκτονία χωρίς όμως να το ξέρουν εκείνη την εποχή, ενώ μπορούν να διεκδικήσουν δικαιώματα και να πετύχουν στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι θα ήταν αδιανόητοι δίχως την πράξη του Lemkin και το πλαίσιο της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών του 1948. Στην πραγματικότητα έχουμε το παράδειγμα της πιο βαθιάς διόρθωσης σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων....

    http://lygeros.org/articles.php?n=36146&l=gr

    read more "Ν. Λυγερός - Η στρατηγική αλλάζει και το παρελθόν"

    Sunday, December 10, 2017

    Ν. Λυγερός - "9 Δεκεμβρίου Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών". 09/12/2017

    Ν. Λυγερός - "9 Δεκεμβρίου Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών". Μεγ. Αλεξάνδρου 169 Αγία Βαρβάρα. Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017.






    read more "Ν. Λυγερός - "9 Δεκεμβρίου Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών". 09/12/2017"

    Thursday, December 7, 2017

    Istituzione del “giorno della memoria del genocidio dei Greci del Ponto” 19 Maggio di ogni anno (Delibera G. M. Città di Messina n. 826/2017)

    Istituzione del “giorno della memoria del genocidio dei Greci del Ponto” 19 Maggio di ogni anno (Delibera G. M. Città di Messina n. 826/2017).
    read more "Istituzione del “giorno della memoria del genocidio dei Greci del Ponto” 19 Maggio di ogni anno (Delibera G. M. Città di Messina n. 826/2017)"

    Friday, November 24, 2017

    ΓΟΛΟΝΤΟΜΟΡ, 85 χρόνια από το φρικτό Ουκρανικό Γολγοθά. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ. Αθήνα, 23/11/2017

    ΓΟΛΟΝΤΟΜΟΡ, 85 χρόνια από το φρικτό Ουκρανικό Γολγοθά. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ. ΣΤΟΑ του ΒΙΒΛΙΟΥ. Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα. Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, ώρα: 19.30.


    read more "ΓΟΛΟΝΤΟΜΟΡ, 85 χρόνια από το φρικτό Ουκρανικό Γολγοθά. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ. Αθήνα, 23/11/2017"

    Thursday, November 23, 2017

    Ν. Λυγερός - Δεσμός Αρμενοσύνης και Ελληνισμού. Αθήνα, 22/11/2017

    Ομιλία του Νίκου Λυγερού: "Δεσμός Αρμενοσύνης και Ελληνισμού" στην εκδήλωση με θέμα: "Ελλάδα - Αρμενία: 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων". Αίθουσα Κωνσταντινουπολιτών. Σούτσου 42, στάση μετρό "Αμπελόκηποι". Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, ώρα: 19.00


    read more "Ν. Λυγερός - Δεσμός Αρμενοσύνης και Ελληνισμού. Αθήνα, 22/11/2017"

    Thursday, September 28, 2017

    New American movie about Armenian Genocide to premier in October

    New American movie about Armenian Genocide to premier in October
    Famous American actor and producer Montel Williams believes that “genocide denied is genocide continued,” reported the Voice of America Armenian Service.

    Learning about Armenian Genocide, Williams decided to voice this matter throughout the world. He noted that the Armenian people have gone through such ordeals that they can expect world recognition of these ordeals.

    So, Montel Williams decided to shoot a movie that targets the persons that stand in the way of this recognition. And renowned American actor and producer Dean Cain joined him in this project.

    Their documentary film, entitled “Architects of Denial,” is about the Turkish, Azerbaijani, and American politicians who attempt to hinder recognition of Armenian Genocide.

    Even though the world premiere of this movie is slated for October, its sneak preview was held in Washington, D.C.

    “Architects of Denial” will be a revelation not solely for foreign, but also for the Armenian audience. The horrible heavy scenes in the film are accompanied by shocking discoveries which, according to its creators, shed light on the architects of Armenian Genocide denial.

    Armenia News - NEWS.am
    read more "New American movie about Armenian Genocide to premier in October"

    Monday, September 25, 2017

    Ν. Λυγερός - Το κουρδικό δημοψήφισμα

    Πολλοί δεν πίστευαν ότι θα γίνει το κουρδικό δημοψήφισμα κι όμως γίνεται και το ζούμε όσο αδιανόητο και να φαινόταν αρχικά. Πολλοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την διεξαγωγή του, άλλοι για λόγους διπλωματικούς δίχως όμως να επιμένουν κι άλλοι για λόγους ιδεολογικούς, διότι ήθελαν να το αποκλείσουν από την πραγματικότητά τους. Υπήρχε μάλιστα κράτος που αν μπορούσε θα είχε εξοντώσει όλους τους Κούρδους για να μην ψηφίσουν, τόσο πολύ φοβάται το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις του. Ενώ άλλοι περιμένουν από αυτό το παράδειγμα απελευθέρωσης, την ίδια τους την ελευθερία, διότι δεκαετίες παλεύουν για να ξαναβρούν τα εδάφη τους, τα οποία δεν είναι βέβαια χαμένες πατρίδες αλλά απλώς κατεχόμενα. Έτσι με το κουρδικό δημοψήφισμα που ανήκει στις ιστορικές ημερομηνίες της Ανθρωπότητας, αλλάζουμε φάση όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά για όσους παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών...

    read more "Ν. Λυγερός - Το κουρδικό δημοψήφισμα"

    Monday, September 11, 2017

    Βραβείο στον Τανέρ Ακτσάμ, τον πρώτο Τούρκο ακαδημαϊκό που μίλησε δημόσια για Γενοκτονία

    Σήμερα ζει στις ΗΠΑ και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης, στην έδρα για την έρευνα και τη διδασκαλία της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο κοινωνιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας Τανέρ Ακτσάμ είναι ο πρώτος Τούρκος ακαδημαϊκός που τόλμησε να χρησιμοποιήσει δημόσια τον όρο «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων, γεγονός που τον τοποθέτησε αυτόματα στη μαύρη λίστα της Τουρκίας.

    Το 2015, μάλιστα, κυκλοφόρησε το βιβλίο που συνυπογράφει με τον Ουμίτ Κουρτ σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της λεηλασίας των αρμενικών περιουσιών· τίτλος του The spirit of the laws: The Plunder of Wealth in the Armenian Genocide («Το πνεύμα των νόμων: Η λεηλασία του πλούτου στην Αρμενική Γενοκτονία»). Ένα, δε, άρθρο του που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όταν δημοσιεύτηκε στο Armenian Weekly ήταν για την παραχάραξη της Ιστορίας στα τουρκικά σχολικά βιβλία.

    Για το έργο που «που προάγει τη δικαιοσύνη και το κράτους δικαίου», ο Τανέρ Ακτσάμ θα τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο του οργανισμού World Without Genocide.

    Το βραβείο απονέμεται σε όσους «προστατεύουν τους αθώους, βοηθούν στην πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας καταπολεμώντας το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, υποστηρίζουν τη δίωξη των δραστών, και υπενθυμίζουν το τι συνέβη». Η τελετή απονομής θα γίνει τον Μάιο του 2018 στη Μινεάπολις.

    Με το βραβείο World Without Genocide έχουν, μεταξύ άλλων, τιμηθεί ο διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έλι Ροζενμπάουμ, η πρώην Γενική Εισαγγελέας στη Γουατεμάλα Κλόντια Πας ι Πας, και η πρώην εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία Πέγκι Κουό.

    pontos-news.gr
    read more "Βραβείο στον Τανέρ Ακτσάμ, τον πρώτο Τούρκο ακαδημαϊκό που μίλησε δημόσια για Γενοκτονία"

    Saturday, September 9, 2017

    ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ - (Μετάφραση του Μανιφέστου από τα Γαλλικά: Ν. Λυγερός)

    Ν. Λυγερός 

    Παρουσίαση Μανιφέστου. 

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Δυτικής Αρμενίας θέτει στη διάθεση των Αρμενίων όλου του κόσμου, αυτό το μανιφέστο, για να ζητήσει από κάθε άτομο, εκτός πατρίδας κι απόγονος των επιζώντων της Γενοκτονίας, να διεκδικήσει τα πιο βασικά και θεμελιακά δικαιώματα ύπαρξης και αυτοδιάθεσης στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Το Δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση είναι ένα Δικαίωμα, το οποίο σύμφωνα με νομικές βάσεις έχει απαραίτητα ανάγκη μιας δημοκρατικής υποστήριξης μεγάλης εμβέλειας των Αρμενίων της Δυτικής Αρμενίας, των Αρμενίων όλου του κόσμου.
    read more "ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ - (Μετάφραση του Μανιφέστου από τα Γαλλικά: Ν. Λυγερός)"

    Saturday, September 2, 2017

    Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας στον Κοντονή

    Μάθημα δημοκρατίας είναι η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Ούρμας Ρέινζαλου, προς τον έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Κοντονή, με αφορμή την άρνηση της Ελλάδας να παραβρεθεί στην ημερίδα που οργάνωσε η εσθονική προεδρία στο Ταλίν, με αντικείμενο τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. 

    Ο κ. Ρέινζαλου δηλώνει στον κ. Κοντονή ότι πρόθεση μιας τέτοιας ημερίδας δεν είναι η διαμάχη, άλλωστε η υπόθεση της διερεύνησης του παρελθόντος είναι υπόθεση των ιστορικών. 

    «Εμείς είμαστε πολιτικοί», τονίζει ο κ. Ρέινζαλου, «και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε αξίες και αρετές. Οι δικές μας αξίες είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το πνεύμα των νόμων».

    Στη συνέχεια ο κ. Ρέινζαλου λέει ότι στην πατρίδα του έχουν πέσει χιλιάδες θύματα «και της ναζιστικής και της φασιστικής και της κομμουνιστικής δικτατορίας», και αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο.

    Στην επιστολή του ο κ. Ρέινζαλου λέει ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να ξέρουν άριστα τις λεπτομέρειες της ιστορίας των άλλων χωρών. Σε αυτό, όμως, βοηθά η κουλτούρα, προσθέτει. 

    Για να τονίσει ότι όπως οι Εσθονοί έμαθαν για την ελληνική αντίσταση στο φασισμό από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», έτσι και θα περίμενε οι Έλληνες να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στα γκουλάγκ, αφού γνωρίζει ότι το έργο του νομπελίστα (και για πολλά χρόνια τροφίμου των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, Αλεξάντερ Σολζνίτσιν) «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» είναι από τα έργα που κυκλοφόρησαν πρώιμα στην Ελλάδα, από το 1974. 


    Ολόκληρη η επιστολή 

    «Αξιότιμε κ. Κοντονή, 

    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας, με την οποία προχωρήσατε στην ενημέρωση ότι δεν θα παρευρεθείτε στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» που διοργανώνεται στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. 

    Λυπάμαι για την απόφαση αυτή, αλλά εκτιμώ ιδιαίτερα το χρόνο σας για την λεπτομερή εξήγηση των λόγων που οδήγησαν σε αυτή. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να μη συμφωνήσω με τα επιχειρήματα, τα οποία προβάλατε.

    Δεν επιθυμώ να μπω σε δημόσιο διάλογο για την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα. Αυτό είναι κάτι που έχει γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται από ιστορικούς, δικηγόρους, κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες, καθώς και φιλόσοφους από διαφορετικές χώρες. Εμείς είμαστε πολιτικοί και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τις αξίες και τις αρετές. Οι αξίες μας είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η εφαρμογή του νόμου, για την οποία η οδός είναι μία. Για τους λόγους αυτούς, αντιτίθεμαι σε κάθε ιδεολογία ή πολιτική κίνηση που καταργεί αυτές τις αξίες ή τις προσπερνά κανείς μόλις αποκτήσει εξουσία. 

    Με αυτό το δεδομένο, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Ναζισμό, το Φασισμό ή τον Κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες κατέστρεψαν στο όνομα των διαταραγμένων οραμάτων τους για το μέλλον, ολόκληρα έθνη και κοινωνικές ομάδες και χαρακτήρισαν ως ανάξιους και ακατάλληλους άλλους για ένα ουτοπικό μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο αυτοί οι άνθρωποι και οι ομάδες θα έπρεπε είτε να εκπαιδευτούν εκ νέου, αναγκασμένοι να υποφέρουν σε μια μιζέρια δίχως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ή να εξοριστούν σε ακατοίκητες ερημιές ως απόβλητα. 

    Η καταδίκη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι προτεραιότητα για εμάς τους υπουργούς δικαιοσύνης. Είναι καθήκον μας να διατηρούμε το νόμο και την τάξη, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν και ανεξάρτητα από τα ποια ήταν τα θύματα. Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, απασχόλησης και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του νομικού καθεστώτος. Όλες οι δικτατορίες, είτε λέγονται Φασισμός, είτε Ναζισμός είτε Κομμουνισμός, έχουν ληστέψει εκατομμύρια «δικούς τους» πολίτες, αλλά και πολίτες κρατιδίων υπό κυριαρχία. 

    Η μοίρα των δυο κρατών μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ήταν διαφορετική. Στην Εσθονία, δε χρειάζεται να είναι κανείς ιστορικός για να γνωρίζει τι συνέβη στην Ελλάδα κατά τη κατοχή των ναζί. Για να σας δώσω και ένα παράδειγμα: Το βιβλίο του Λουί ντε Μπερνιέρ, «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» μεταφράστηκε στα εσθονικά, ενώ και η ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο είχε χιλιάδες θεατές Εσθονούς. Παρομοίως, και το μυθιστόρημα «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν μεταφράστηκε στα ελληνικά λίγο μετά την έκδοσή του το 1974. Ίσως, ακόμη, θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι ο Σολζενίτσιν ολοκλήρωσε το εν λόγω βιβλίο στην Εσθονία ένα καλοκαίρι που ήταν φιλοξενούμενος στη φάρμα του Άρνολντ Σούσι, Εσθονού που γνώρισε σε αυτό το αρχιπέλαγος για το οποίο μιλά. 

    Εκεί, ο Σολζενίτσιν ήταν λιγότερο ορατός στην Κα Γκε Μπε, από ότι θα ήταν εάν βρισκόταν στη Ρωσία, όπου ήταν και ιδιαίτερα γνωστός. Ο Άρνολντ Σούσι εστάλη στο Γκουλάγκ, απλά και μόνο επειδή διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση της Εσθονίας. Η Κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση είχε κατακτήσει την Εσθονία και το να είναι κάποιος υπουργός εκείνη την περίοδο θεωρούνταν έγκλημα στα μάτια της Κομμουνιστικής Αστυνομίας. 

    Ο υπουργός Σούσι εξορίστηκε στο Γκουλάγκ δυο μήνες αφότου η Σοβιετική Ένωση, μαζί με τους δυτικούς συμμάχους, νίκησαν τους ναζί και θα επέστρεφε σπίτι του 15 χρόνια μετά. Ήταν από τους τυχερούς. Δεκάδες άλλοι πολιτικοί που υπηρετούσαν τότε στην κυβέρνηση της Εσθονίας δολοφονήθηκαν στο Γκουλάγκ ή απεβίωσαν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν. Είναι προφανές ότι το βιβλίο του Σολζενίτσιν απαγορεύθηκε στην Εσθονία καθόλη τη σοβιετική κυριαρχία. 

    Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία έχει βιώσει την εμπειρία του να βρίσκεται υπό δύο κυριαρχίες, υπό δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η χώρα κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, έπειτα από τους ναζί το 1941 και μετά ξανά όταν η σοβιετική κυριαρχία συνέχισε το 1944 έως τον Αύγουστο του 1991. Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία της χώρας μου και των ανθρώπων της, αμφισβητώ σθεναρά τον ισχυρισμό σας ότι ο Κομμουνισμός είχε και θετικές πλευρές. 

    Ενώ είναι αλήθεια ότι η Σοβιετική Ένωση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Κόκκινος Στρατός δεν ελευθέρωσε την ανατολική Ευρώπη, έτσι ώστε τα κράτη και οι άνθρωποι που κατάκτησαν οι ναζί, να μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στο ανατολικό Βερολίνο και δεν έγινε στο Ταλίν. 

    Ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος έληξε το 1949. Τη χρονιά αυτή, το Κομμουνιστικό Καθεστώς απέλασε περίπου το 2% του πληθυσμού της Εσθονίας, απλά και μόνο επειδή ως ιδιώτες αγρότες, αρνήθηκαν να πορευθούν στην ίδια τροχιά με το κομμουνιστικό αγροτικό πείραμα και να γίνουν μια ομάδα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν ήδη φυλακιστεί στο Γκουλάγκ ή απελάθηκαν νωρίτερα. Παράλληλα, χιλιάδες άλλοι θα ακολουθούσαν, καθώς φυλακίζονταν έως τα μέσα του 1950.

    Μπορεί ο θάνατος του Στάλιν να επέτρεψε την επιστροφή των περισσότερων επιζώντων στην πατρίδα τους, αυτό όμως δε σημαίνει και το ότι ο Κομμουνισμός απέκτησε ανθρώπινο πρόσωπο. Είμαι 40 ετών και ολοκλήρωσα τη βασική εκπαίδευση υπό το Σοβιετικό Καθεστώς. Γνωρίζω τι λέω. Ίσως αποτελέσει έκπληξη για εσάς το ότι εκείνη την περίοδο, η ιδιωτική κατοχή απαγορευόταν στη Σοβιετική Ένωση. Επίσης, το ελεύθερο εμπόριο θεωρούνταν έγκλημα. 

    Έχω πλήρη αίσθηση του τι λέω όταν υπογραμμίζω ότι δεν είναι δυνατόν να χτίσουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη νομοθεσία, υπό κομμουνιστική ιδεολογία. Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουν γίνει προσπάθειες γι αυτό σε κάθε ήπειρο, εκτός της Αυστραλίας. Έχει γίνει προσπάθεια με πολλές αποχρώσεις του κόκκινου και κάτω από κάθε εθνικό σλόγκαν. Αυτό κορυφώνονταν συνεχώς σε περιόδους οικονομικής καταστροφής και με τη σταδιακή καταπάτηση του νόμου. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες και άνθρωποι για τους οποίους το τίμημα του μαθήματος του Κομμουνισμού ήταν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει ξανά.

    Στην ελευθερία και στη δικαιοσύνη, ο καθένας έχει δικαίωμα στην υιοθέτηση θρησκευτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, αλλά πρέπει να καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια ή πράξη που παρακινεί άλλους να καταστρέφουν ανθρώπους ή κοινωνικές ομάδες ή που επιχειρεί να ανατρέψει με τη βία νόμιμα καθεστώτα. 

    Έχοντας υπόψη τα αθώα θύματα, δεν υπάρχει διαφορά. Δεν αποτελεί διαφορά για ένα θύμα, εάν θα δολοφονηθεί στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος για την Άρια φυλή ή επειδή ανήκει σε μια κοινωνική ομάδα που δεν έχει θέση στην κομμουνιστική κοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε όλα τα θύματα κάθε ολοκληρωτικού δικτατορικού καθεστώτος, έτσι όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να γίνει στην ανάλυσή στις 2 Απριλίου 2009, πάνω στην Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Ολοκληρωτισμό.

    Αυτή ήταν και η ανάλυση που λειτούργησε ως βάση για τον εορτασμό υπενθύμισης των θυμάτων των ολοκληρωτικών και απολυταρχικών καθεστώτων την προηγούμενη εβδομάδα στο Ταλίν. 

    Στην παρούσα επιστολή εσωκλείω ένα αντίγραφο της ανάλυσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στις 2 Απριλίου 2009, προς ενημέρωσή σας. Με εκτίμηση, Ούρμας Ρεϊνσάλου» 

    Hλίας Κανέλλης 

    *Μετάφραση: Μαρία Πετροπούλου 
    in.gr
    read more "Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας στον Κοντονή"

    Sunday, August 27, 2017

    Iowa Becomes 47th State to Officially Recognize the Armenian Genocide

    Governor Kim Reynolds Declares Oct. 2017 ‘Armenia Awareness Month’ During Official Signing Ceremony with ANCA Eastern Region, Human Rights Coalition Leaders, and Clergy

    DES MOINES, Iowa (A.W.)—Moments ago, Iowa Governor Kim Reynolds signed a proclamation memorializing the Armenian Genocide and declaring Oct. 2017 as “Armenia Awareness Month” in the Hawkeye State. Iowa is now the 47th U.S. state to officially recognize the Armenian Genocide.
    On Aug. 24, Iowa Governor Kim Reynolds signed a proclamation memorializing the Armenian Genocide and declaring Oct. 2017 “Armenia Awareness Month” in the Hawkeye State.
    The signing was attended by members of the Armenian community, including Father Tadeos Barseghyan of the St. Sahag Armenian Church of Minnesota, and Armen Sahakyan of the Armenian National Committee of America—Eastern Region (ANCA-ER). St. Sahag is the closest Armenian church serving the Armenian-American community of Iowa.
    “Iowa’s commemoration and condemnation of the Armenian Genocide strikes a powerful blow against the hatred and intolerance which contribute to the ongoing vicious cycle of genocide plaguing society to this day,” said Sahakyan, an ANCA-ER Board Member. Sahakyan spent a portion of his youth living in Iowa. “We would like to thank Governor Reynolds, Representative Art Staed, and all of our coalition partners for their principled stance in ensuring that truth prevails against international attempts to subvert justice for this and all other crimes against humanity,” he added.
    Iowa Governor Kim Reynolds with members of the community after signing the proclamation (Photo: ANCA-ER)
    The Philos Project Executive Director Robert Nicholson noted, “The Ottoman genocide of the Armenian people was one of the most brutal acts in history and clear evidence that evil still moves in the world. To deny the genocide is to ignore that evil, and to ignore that evil is to betray our values as Americans. By recognizing the genocide, the people of Iowa are declaring their willingness to defend human life, protect minority communities, and preserve our national heritage. We at The Philos Project thank and congratulate Governor Reynolds for her boldness and moral clarity. She epitomizes the kind of principled leader we need more of today.”
    Iraqi Christian Relief Council Board Member Denise Bubeck said, “This is an important step in standing up for the many Christians who have lost their lives by injustice. As a Christian, I believe that every life deserves dignity and respect just as God values every human life so this proclamation gives me an opportunity again to speak for the value of every life no matter their faith.”
    Iowa Governor Kim Reynolds (center) with Armen Sahakyan (L) and Artur Martirosyan (R) of the ANCA-ER (Photo: ANCA-ER)
    “Mankind must seek justice for those whose lives are brutally altered for all of history,” said President of the Iraqi Christian Relief Council and the Senior Fellow for the Philos Project Juliana Taimoorazy. “This marks a historic step forward towards this sacred endeavor.”
    Coordinator for the Iowans for Armenia Charles Crawley said, “As a civilized humanity, we all should care about the Armenian Genocide and all other crimes against humanity. ‘Iowans for Armenia’ is proud to continue the relationship created between the American and Armenian people that stretches back to the humanitarian assistance provided by the missionaries and people of good conscience of our great state through the Near East Relief. Today’s signing of the proclamation was an important step in securing some measure of justice for the Armenian, Assyrian, and Greek people.”
    Noting that the Ottoman Turkish government’s crime “still requires justice,” Gov. Reynolds’ proclamation cited Adolph Hitler’s ominous reference to the murder of the Armenian people just days prior to his invasion of Poland and the ensuing Holocaust, which claimed the lives of over 6 million Jews and resulted in the decimation of other targeted racial and religious minorities. The document recounts the cycle of subsequent genocides of the 20th and 21st centuries, specifically citing the 2016 Congressional condemnation of the Islamic State genocide against Middle East Christians, Yezidis, and other minorities. It concludes with the assertion that by “recognizing and consistently remembering the Armenian Genocide, the Holocaust and all cases of past and ongoing genocide, we help protect historic memory, ensure that similar atrocities do not occur again and remain vigilant against hatred, persecution and tyranny.”
    Below is footage of the signing ceremony, which took place at the Iowa State Assembly. The ANCA-ER webcast the signing ceremony live from Governor Reynolds’ formal office.
    Iowa’s recognition comes a little more than three months after the Texas House of Representatives unanimously passed House Resolution 191, titled “Recognizing the Armenian Genocide,” on May 19, and becoming the 46th state in the U.S. to officially classify and commemorate the 1915-1923 annihilation of Ottoman Turkey’s indigenous Armenian community as genocide.
    The State of Iowa proclamation can be read in its entirety, below.
    An image of the proclamation memorializing the Armenian Genocide and declaring Oct. 2017 “Armenia Awareness Month” (Photo: ANCA-ER)
    ***
    State of Iowa
    Executive Department
    In The Name and By The Authority of The State of Iowa
    PROCLAMATION
    WHEREAS, from 1915-1923 during the Armenian Genocide, one and one-half million ethnic Armenian men, women and children as well as over one million Greeks, Assyrians, Syriacs and others were massacred as part of the planned complete eradication of those indigenous communities by the Ottoman Turkish Empire during the first modern genocide that still requires justice; and
    WHEREAS, prior to the implementation of the Holocaust, in order to garner support from his followers, Adolf Hitler asked, “Who, after all, speaks today of the annihilation of the Armenians?”;  and
    WHEREAS, the Holocaust was the state-sponsored, systematic persecution and annihilation of European Jews by Nazi Germany and its collaborators between 1933 and 1945 – six million Jews were murdered; Roma (Gypsies), people with disabilities and Poles were also targeted for destruction or decimation for racial, ethnic or national reasons; and millions more, including homosexuals, Jehovah’s Witnesses, Soviet prisoners of war and political dissidents, also suffered grievous oppression and death under Nazi tyranny; and
    WHEREAS, other cases of genocide include the killings in Cambodia in 1975, the massacres in Bosnia in 1992, the slaughter in Rwanda in 1994 and now in the 21st century, the displacements and deaths in Darfur as well as targeting of religious minorities by the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) in the Middle East; and
    WHEREAS, the United States House of Representatives has adopted H.Con.Res. 75, declaring the atrocities perpetrated by the ISIL against Christians, Yezidis and other religious and ethnic minorities in Iraq and Syria war crimes, crimes against humanity and genocide; and
    WHEREAS, by recognizing and consistently remembering the Armenian Genocide, the Holocaust and all cases of past and ongoing genocide, we help protect historic memory, ensure that similar atrocities do not occur again and remain vigilant against hatred, persecution and tyranny:
    NOW, THEREFORE, I, Kim Reynolds, Governor of the State of Iowa, do hereby proclaim the month of October, 2017 as
    ARMENIA AWARENESS MONTH
    IN TESTIMONY WHEREOF, I HAVE
    HEREUNTO SUBSCRIBED MY NAME AND
    CAUSED THE GREAT SEAL OF THE STATE OF
    IOWA TO BE AFFIXED. DONE AT DES
    MOINES THIS  24TH DAY OF AUGUST IN THE YEAR
    OF OUR LORD TWO THOUSAND SEVENTEEN.
    __________________________________
    KIM REYNOLDS
    GOVERNOR OF IOWA
    ATTEST: 
    __________________________________
    PAUL D. PATE
    SECRETARY OF STATE

    read more "Iowa Becomes 47th State to Officially Recognize the Armenian Genocide"

    Saturday, August 26, 2017

    Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Βικτώριας

    Ένα ενδιαφέρον ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και κάνει αναφορά στις γενοκτονίες Ασσυρίων και Ποντίων υιοθέτησε η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της, που έγινε στη Μελβούρνη 19-20 Αυγούστου.

    Στο ψήφισμα που έγινε δεκτό ομόφωνα υποστηρίζεται ότι ξεκινώντας από τον Ράφαελ Λέμκιν που επινόησε τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράφει τη συστηματική και άγρια δολοφονία εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων έως και την ταινία του Χόλιγουντ Η υπόσχεση που κυκλοφόρησε φέτος έχει μεσολαβήσει σημαντική αφύπνιση της παγκόσμιας κοινής γνώμης αναφορικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

    Στο πνεύμα αυτό η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος «καταδικάζει τη Γενοκτονία πάνω από 1,5 εκατ. Χριστιανών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κάθε πράξη γενοκτονίας ως την χείριστη πράξη έλλειψης ανοχής απέναντι σε φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα.
    read more "Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Βικτώριας"

    Tuesday, August 22, 2017

    Τα εγκλήματα του κομμουνισμού κατά της Ανθρωπότητας

    Ν. Λυγερός 

    Τα εγκλήματα του κομμουνισμού δεν έχουν ανάγκη από οποιαδήποτε σύγκριση για να θεμελιωθούν ιστορικά και ανθρώπινα. Μάλιστα δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι συγκρίσεις, ούτε οι δικαιολογίες. Αυτά τα εγκλήματα έχουν μέσα τους ακόμα και γενοκτονίες με την έννοια του Lemkin. Σε αυτά τα εγκλήματα δεν υπάρχουν μόνο αυτά της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή είναι υπεύθυνη για το Γολοντομόρ 1932- 1933, για την Μεγάλη Εκκαθάριση 1936- 1938, για το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης 1939- 1941, για το Γκούλαγκ έως το 1953, για την καταστολή της Ουγγαρίας το 1956, για την καταστολή της Άνοιξης της Πράγας το 1968. Υπάρχουν όμως κι άλλα πολλά. Ας εξετάσουμε μερικά απ’ αυτά για να μην υπάρχει ίχνος αμφιβολίας. Στη Κίνα βρίσκουμε τα Laogai 1950- 1960, αλλά και μετά με αλλαγές, το Λοιμό 1959- 1961, την πολιτιστική επανάσταση που είναι γενοκτονία, την κατοχή του Θιβέτ. Στην Καμπότζη οι ερυθροί Χμερ διέπραξαν γενοκτονία 1975- 1979. Στη Βόρεια Κορέα, ο κομμουνισμός διαπράττει εγκλήματα με στρατόπεδα θανάτου από το 1948 έως σήμερα. Στην Κούβα βρίσκουμε φυλακίσεις, καταδίκες έως θάνατο και στρατόπεδα συγκέντρωσης...

    read more "Τα εγκλήματα του κομμουνισμού κατά της Ανθρωπότητας"

    Wednesday, August 9, 2017

    Ανοιχτή επιστολή στις αρχές και τους φορείς του Ναυπλίου για την ανέγερση μνημείου των ANZAC που πολέμησαν στο Τολό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Μετά από τον συντονισμό του ΣΕΤ, του κυρίου Νίκου Λυγερού, του κυρίου Μπάμπη Αντωνιάδη και του συλλόγου Παλαμήδη, και λόγω των σημαντικών εξελίξεων που προέκυψαν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία των ερευνών αναφορικά με την ανέγερση μνημείου υπέρ των Αυστραλών και Νεο-Ζηλανδών στρατιωτών (ANZAC) που πήραν μέρος στη μάχη στο Τολό στις 27-04-1941 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Όπως ίσως ήδη γνωρίζεται η τοπική κοινωνία στο Τολό έχει εκφράσει την πρόθεση να τιμήσει τους ANZAC που πολέμησαν στην περιοχή, σε αυτό το πλαίσιο ήρθε να προστεθεί η δυνατότητα ένταξης του μνημείου σε ένα γενικότερο μονοπάτι των ANZAC στην Ελλάδα που φιλοδοξεί να δημιουργηθεί η Παναργολική και Πανκορινθιακή κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώρια. Τα στοιχεία αυτά μας παραδόθηκαν από τον Αυστραλό ιστορικό Jim Claven ο οποίος έχει κάνει αντίστοιχή έρευνα μετά από αίτημα των συγκεκριμένων κοινοτήτων. Επιπρόσθετα μας έδωσε επιπλέον ιστορικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει στον αυστραλιανό τύπο σχετικά με τους ANZAC στην Αργολίδα. Πρέπει επίσης εδώ να τονιστεί η παράλληλη έρευνα από Ελλάδα και Αυστραλία που δηλώνει την κοινή ανάγκη που νιώθουμε και ενισχύει τους δεσμούς μας.

    Οι εξελίξεις αυτές κρίνονται σημαντικές αφού ενισχύουν το πλαίσιο αναγνώρισης του μνημείου από τις Αυστραλιανές αρχές ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται αφού εντάσσεται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Την ίδια ώρα ο κ. Λυγερός έχει αναπτύξει διάλογο με τις ενδιαφερόμενες πρεσβείες προς αυτήν την κατεύθυνση. 

    Ταυτόχρονα σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Τολό, τοποθετούνται στο Κωρονήσι οστά στρατιώτη ANZAC που πέθανε εκεί κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τους να επιβιβαστούν στα Βρετανικά πλοία, κάτι που είδαμε αλλά πρέπει να εξακριβωθεί άμεσα και αμέσως με επίσημο τρόπο.
    Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παραπάνω ένα τέτοιο μνημείο αποτελεί πράξη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που πολέμησαν, αιχμαλωτίστηκαν και πέθαναν από τη μαύρη βαρβαρότητα του ναζισμού. 

    Τώρα μένει να δούμε αν οι αρμόδιοι θα αγκαλιάσουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια για να ζήσει η μνήμη και το Τολό να αποκτήσει ένα ακόμα στίγμα στην ιστορία.


    Αριστείδης Θωμάς
    Μαθητής Ν. Λυγερού
    argolikeseidhseis.gr



    read more "Ανοιχτή επιστολή στις αρχές και τους φορείς του Ναυπλίου για την ανέγερση μνημείου των ANZAC που πολέμησαν στο Τολό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο"

    Friday, June 30, 2017

    Σχέδιο Ψηφίσματος για την αναγνώριση του Raphaël Lemkin ως Δίκαιο για τους Ρομ

    Ν. Λυγερός, Β. Πάντζος

    Το έργο του Raphaël Lemkin σχετικά με την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία της έννοιας της γενοκτονίας που συνιστά κομμάτι θεμελιακό της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό...
    read more "Σχέδιο Ψηφίσματος για την αναγνώριση του Raphaël Lemkin ως Δίκαιο για τους Ρομ"

    Μη βλέπεις

    Ν. Λυγερός

    Μη βλέπεις
    μόνο
    τη φρίκη
    της γενοκτονίας
    διότι
    επικεντρώνεσαι
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=33095&l=gr
    read more "Μη βλέπεις"

    Όταν χρησιμοποιείς

    Ν. Λυγερός

    Όταν χρησιμοποιείς
    τη βίαια
    στείρωση
    για να εξοντώσεις
    τεχνητά
    ένα λαό
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=33094&l=gr
    read more "Όταν χρησιμοποιείς"

    Γιατί οι Ναζί

    Ν. Λυγερός

    Γιατί οι Ναζί
    θέλησαν
    να γενοκτονήσουν
    τους Τσιγγάνους;
    Γιατί τους ενοχλούσε
    η ύπαρξή τους;
    Επειδή
    δεν ήθελαν
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=33093&l=gr
    read more "Γιατί οι Ναζί"

    Γιατί τόσα κράτη

    Ν. Λυγερός

    Γιατί τόσα κράτη
    ήταν πάντα
    εναντίον
    των Τσιγγάνων;
    Ρώτα
    τον εαυτό σου
    και δες
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=33092&l=gr
    read more "Γιατί τόσα κράτη"

    Ποια πίστη

    Ν. Λυγερός

    Ποια πίστη
    μπορεί ν’ αναγκάσει
    μια σκλάβα
    για το σεξ
    να φάει
    τον ίδιο της
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=33070&l=gr
    read more "Ποια πίστη"

    Πρόσεχε το λάβαρο

    Ν. Λυγερός

    Πρόσεχε το λάβαρο
    που δεν κρατάς
    ακόμα
    διότι είναι
    με αυτό
    που οι άλλοι
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=33047&l=gr
    read more "Πρόσεχε το λάβαρο"

    Thursday, June 22, 2017

    Κάτω από τον ουρανό

    Ν. Λυγερός

    Κάτω από τον ουρανό
    έζησε μια πόλη
    που δεν περίμενε
    αυτό το δώρο
    με τόσα
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32980&l=gr
    read more "Κάτω από τον ουρανό"

    Ακολούθα

    Ν. Λυγερός

    Ακολούθα
    τα βήματά μας
    μέσα στην ιστορία
    της πόλης
    όχι μόνο
    επειδή έζησε
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32979&l=gr
    read more "Ακολούθα"

    Ποιός θα μας έλεγε

    Ν. Λυγερός

    Ποιός θα μας έλεγε
    πόση ιστορία
    κρύβεται
    στο Wroclaw
    πριν έρθουμε
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32978&l=gr
    read more "Ποιός θα μας έλεγε"

    Wednesday, June 21, 2017

    Το βλέμμα της Μαρίας

    Ν. Λυγερός

    Το βλέμμα της Μαρίας
    πάγωσε
    όταν είδε
    το μνημείο
    γιατί κατάλαβε
    το βάρος
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32974&l=gr
    read more "Το βλέμμα της Μαρίας"

    Δεν αρκεί

    Ν. Λυγερός

    Δεν αρκεί
    να δεις
    το Μνημείο
    της Katyn
    πρέπει
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32973&l=gr
    read more "Δεν αρκεί"

    Η μάνα του θύματος

    Ν. Λυγερός

    Η μάνα του θύματος
    κοίταζε τον θύτη
    στα μάτια
    γιατί ήξερε
    για το αστέρι
    της κόκκινης
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32972&l=gr
    read more "Η μάνα του θύματος"

    Στο Μνημείο

    Ν. Λυγερός

    Στο Μνημείο
    για τους 22.000
    γενοκτονημένους
    από τη Σοβιετική Ένωση
    είδαμε όλη τη βαρβαρότητα
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32971&l=gr
    read more "Στο Μνημείο"

    Αν δεν έχεις

    Ν. Λυγερός

    Αν δεν έχεις
    μέσα σου
    την αγάπη
    της Ανθρωπότητας
    μάθε
    τουλάχιστον
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32921&l=gr
    read more "Αν δεν έχεις"

    Στις 2 Αυγούστου

    Ν. Λυγερός

    Στις 2 Αυγούστου
    κάθε χρόνο
    να είσαι έτοιμος
    να τιμάς τη μνήμη
    των Τσιγγάνων
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32920&l=gr
    read more "Στις 2 Αυγούστου"

    Η καταπάτηση και η γενοκτονία των Τσιγγάνων

    Ν. Λυγερός

    Με τους Ναζί, οι Τσιγγάνοι θεωρήθηκαν ως ένας πληθυσμός που δεν μπορεί να ενσωματωθεί και κατά συνέπεια αποφασίστηκε να τον απομονώσουν πολιτειακά. Δεν τους έδιναν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τους απαγόρευαν την κυκλοφορία και τους εξανάγκαζαν να πάνε...
    read more "Η καταπάτηση και η γενοκτονία των Τσιγγάνων"

    Johann Rukeli Trollman

    Ν. Λυγερός

    Τον Μάρτη του 1933 ο τσιγγάνος Johann Rukeli Trollman σε δώδεκα γύρους κέρδισε τον γερμανό Adolf Witt και πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή Γερμανίας στην πυγμαχία. Όμως λόγω του ρατσισμού της κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης της εποχής που τον κατηγόρησαν γιατί δεν πάλευε μ’ έναν γερμανικό γνήσιο τρόπο, του ακύρωσαν τον τίτλο...
    read more "Johann Rukeli Trollman"

    Πάνω στους Τσιγγάνους

    Ν. Λυγερός

    Πάνω στους Τσιγγάνους
    οι Ναζί
    έκαναν
    πειράματα
    με φωσγένιο
    ...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32917&l=gr
    read more "Πάνω στους Τσιγγάνους"

    Όταν παλεύεις

    Ν. Λυγερός

    Όταν παλεύεις
    με τον Δάσκαλο
    για την απελευθέρωση
    της Κορέας
    δεν μπορείς
    να μη θυμηθείς
    ...
    read more "Όταν παλεύεις"

    Οι πράξεις γενοκτονίας

    Ν. Λυγερός

    Οι πράξεις γενοκτονίας δεν περιορίζονται στις γενοκτονίες διότι όταν είναι μεμονωμένες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα γενικότερα και ειδικά στην Κρήτη, απίστευτες ωμότητες έχουν διαπραχθεί από τα κομάντο της βαρβαρότητας που είχαν το πνεύμα των SS. Δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε αυτά τα γεγονότα και να τα ισοπεδώνουμε μόνο και μόνο για να...
    read more "Οι πράξεις γενοκτονίας"

    Thursday, June 8, 2017

    Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγικές για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας". Αίθουσα Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Νίκης 13. Τετάρτη 17 Μαΐου 2017


    read more "Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγικές για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας". Αίθουσα Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Νίκης 13. Τετάρτη 17 Μαΐου 2017"

    Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Όταν παλεύει ο Πόντος, παλεύει και η Ανθρωπότητα". Πλατεία Ελευθερίας Δράμας. Πέμπτη 18 Μαΐου 2017


    read more "Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Όταν παλεύει ο Πόντος, παλεύει και η Ανθρωπότητα". Πλατεία Ελευθερίας Δράμας. Πέμπτη 18 Μαΐου 2017"

    Ερμηνεία του πλαισίου του Wilson

    Ν. Λυγερός

    Το κλασικό πλαίσιο του Wilson όσον αφορά στην πολιτική είναι πολυπλευρικό και πολυμερές. Η προσέγγιση των κρατών όταν γίνεται πολυμερώς δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης της ίδιας της Ανθρωπότητας και όχι μόνο μέσω του πλαισίου των Ηνωμένων...
    read more "Ερμηνεία του πλαισίου του Wilson"

    Από το δικαίωμα παρέμβασης στο Δικαίωμα της Ανθρωπότητας

    Ν. Λυγερός

    Η άμεση εφαρμογή του δικαιώματος παρέμβασης είναι ουσιαστικά η δράση ενός Δικαιώματος της Ανθρωπότητας, το οποίο εξηγεί ότι έχει το δικαίωμα να προστατευτεί κι όχι μόνο να προστατεύει αθώους. Μ’ αυτήν την έννοια μπορούμε να ερμηνεύσουμε και το πλαίσιο ...
    read more "Από το δικαίωμα παρέμβασης στο Δικαίωμα της Ανθρωπότητας"

    Αρμένιοι και Κούρδοι ενωμένοι

    Ν. Λυγερός

    Παραδοσιακά και οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι έχουν συνηθίσει να αντιστέκονται μόνοι τους ενάντια στις βαρβαρότητες του τουρκικού καθεστώτος. Και οι δύο λαοί έχουν, όμως, δίκαιες διεκδικήσεις σε περιοχές που καταπατούνται εδώ και δεκαετίες από την Τουρκία. Με τον πόλεμο στο Ιράκ και στη Συρία βλέπουμε πρακτικά ότι οι Κούρδοι αλλάζουν τα δεδομένα, διότι δεν ...
    read more "Αρμένιοι και Κούρδοι ενωμένοι"

    Crest

    Ν. Λυγερός

    Ήδη
    στον πρώτο
    παγκόσμιο
    πόλεμο
    160 Ρομά...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32764&l=gr
    read more "Crest"

    Várpalota

    Ν. Λυγερός

    Το Φλεβάρη του 1945
    μέλη
    του φασιστικού
    κόμματος
    της Ουγγαρίας
    ανάγκασαν...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32763&l=gr
    read more "Várpalota"

    Šabac

    Ν. Λυγερός

    Το 1941
    στη Σερβία
    ένα κομμάντο
    εξολόθρευσης
    του γερμανικού...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32762&l=gr
    read more "Šabac"

    Szczurowa

    Ν. Λυγερός

    To 1943
    ο γερμανικός
    στρατός
    περικύκλωσε
    το χωριό
    κι έπιασε...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32761&l=gr
    read more "Szczurowa"

    Hrastina

    Ν. Λυγερός

    Λίγο πριν
    τελειώσει
    ο Δεύτερος
    Παγκόσμιος
    Πόλεμος
    οι SS...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32760&l=gr
    read more "Hrastina"

    Babi Yar

    Ν. Λυγερός

    Στο ίδιο μέρος
    όπου οι Ναζί
    γενοκτόνησαν
    τους Εβραίους
    το 1941...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32759&l=gr
    read more "Babi Yar"

    Τα χρονοστρατηγικά Δικαιώματα της Ανθρωπότητας

    Ν. Λυγερός

    Όταν εξετάζουμε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών ή ακόμα και τη Χάρτα των Ηνωμένων, αντιλαμβανόμαστε ότι λείπει ένα στρατηγικό ύφος. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι είναι η νομική που κυριαρχεί στο Διεθνές Δίκαιο. Όμως...
    read more "Τα χρονοστρατηγικά Δικαιώματα της Ανθρωπότητας"

    Ο διαμελισμός της Τουρκίας

    Ν. Λυγερός

    Ενώ πολλοί νομίζουν ότι ο διαμελισμός της Τουρκίας μπορεί να αποτελεί στόχο, σπάνιοι είναι αυτοί που βλέπουν ότι είναι η κατάληξή της. Διότι η Τουρκία είναι σαν την Γιουγκοσλαβία και είναι καταδικασμένη να τεμαχιστεί επειδή καταπατά τους πάντες. Δεν σέβεται...
    read more "Ο διαμελισμός της Τουρκίας"

    Les ennemis

    N. Lygeros

    Les ennemis
    de la Première
    République d’ Arménie
    furent
    la Russie bolchéviques...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32707&l=fr
    read more "Les ennemis"

    Ο αρμενικός λαός

    Ν. Λυγερός

    Ο αρμενικός λαός
    έζησε
    για αιώνες
    τον διαχωρισμό
    τριών αυτοκρατοριών...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32706&l=gr
    read more "Ο αρμενικός λαός"

    L'Arménie

    N. Lygeros

    L’Arménie
    a été l’alliée
    des Croisés
    en Terre Sainte
    depuis le début
    car elle était
    consciente...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32705&l=fr
    read more "L'Arménie"

    Ήδη το 1064

    Ν. Λυγερός

    Ήδη το 1064
    η Αρμενία
    υπέστη
    καταστροφές
    από τους Τούρκους...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32704&l=gr
    read more "Ήδη το 1064"

    Pense

    N. Lygeros

    Pense
    que le Mont Ararat
    est le centre
    de l’Arménie
    depuis son origine...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32703&l=fr
    read more "Pense"

    Ερμηνεία του πλαισίου του Wilson

    Ν. Λυγερός

    Το κλασικό πλαίσιο του Wilson όσον αφορά στην πολιτική είναι πολυπλευρικό και πολυμερές. Η προσέγγιση των κρατών όταν γίνεται πολυμερώς δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης της ίδιας της Ανθρωπότητας και όχι μόνο μέσω του πλαισίου των Ηνωμένων...
    read more "Ερμηνεία του πλαισίου του Wilson"

    You are here

    N. Lygeros

    “You are here
    to enrich
    the world,
    and you impoverish
    yourself
    if you forget
    the errand”
    said Wilson...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32695&l=en
    read more "You are here"

    The ear

    N. Lygeros

    “The ear
    of the leader
    must ring
    with the voices
    of the people”
    This is exactly...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32694&l=en
    read more "The ear"

    The man

    N. Lygeros

    “The man
    who is swimming
    against the stream
    knows
    the strength of it”
    when Wilson
    wrote this...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32692&l=en
    read more "The man"

    Όταν νιώθεις μέσα σου

    Ν. Λυγερός

    Όταν νιώθεις μέσα σου
    την ίδια την Ανθρωπότητα
    τα εμπόδια
    τα βλέπεις
    ως προσωρινά
    διότι ξέρεις...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32642&l=gr
    read more "Όταν νιώθεις μέσα σου"

    Όταν επιλέγεις

    Ν. Λυγερός

    Όταν επιλέγεις
    να πεθάνεις
    με τους δικούς σου
    αντί να παίξεις
    μουσική...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32602&l=gr
    read more "Όταν επιλέγεις"

    Κάθε πόλη

    Ν. Λυγερός

    Κάθε πόλη
    του Καναδά
    που αναγνωρίζει
    τη γενοκτονία
    των Ελλήνων
    του Πόντου...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32596&l=gr
    read more "Κάθε πόλη"

    Δεν είναι ανάγκη

    Ν. Λυγερός

    Δεν είναι ανάγκη
    να στενοχωριέσαι
    για το τίποτα,
    δεν είναι ανάγκη...
    https://www.lygeros.org/articles.php?n=32593&l=gr
    read more "Δεν είναι ανάγκη"

    Saturday, May 20, 2017

    Texas Becomes 46th U.S. State to Recognize Armenian Genocide

    AUSTIN, Texas—The Texas House of Representatives unanimously passed House Resolution 191, titled “Recognizing the Armenian Genocide,” on Friday, thus making The Lone Star State the 46th state in the US to officially classify and commemorate the 1915-1923 annihilation of Ottoman Turkey’s indigenous Christian Armenian community as genocide.

    “We are grateful to the Texas House of Representatives for standing on the right side of history by making their dynamic state the latest member of our Union to unequivocally and vociferously honor the memory of the 1.5 million victims of the Armenian Genocide despite overwhelming Turkish opposition,” remarked ANCA-WR Chair Nora Hovsepian.

    “This incredible victory, which achieves universal recognition of the Armenian Genocide in the Western Region’s 19 states, was possible because of the outstanding unity and activism demonstrated by the diverse Armenian community of Texas, the unflinching leadership of State Representative Scott Sanford and his fellow lawmakers, as well as the dedication and persistent work of our grassroots – ANCA-Houston and ANCA-Dallas – and staff. While many Texan Armenians and community groups were instrumental in the passage of and building ground for HR191, I would like to specifically recognize the former ANCA-Dallas founding chair Lucia Nazarian for initiating Texas’ recognition of the Armenian Genocide, as well as Focused Advocacy President Brandon Todd Aghamalian and University of Texas Austin Professor and Armenian Church of Austin representative Mihran Aroian for their leadership in bringing the Armenian community together to make this important recognition a reality,” continued Hovsepian.

    The resolution, which had more than 50 original bipartisan cosponsors and passed unanimously, declares, in part, that “During World War I, the crumbling Ottoman Empire began a systematic campaign to eradicate its Armenian population, which then numbered more than two million; and… as many as 1.5 million Armenians perished and today, only 3 million live in Armenia, a country that covers no more than 10 percent of the ancient Armenian homeland, while the Armenian diaspora numbers 8 to 10 million in countries around the world, including the United States,” concluding with the resolved clause “That the House of Representatives of the 85th Texas Legislature hereby recognize the Armenian genocide.”

    The recognition of the Armenian Genocide by Texas follows renewed activism in The Lone Star State, including the 2015 defeat of anti-Armenian resolutions as well as adoption of HR 1541, which recognized Texans’ contributions to the Near East Relief that saved 132,000 orphans of the Armenian Genocide. The latter humanitarian effort was recognized by ANCA-Dallas during its April 2, 2016 ‘Texas We Thank You’ Gala, at which Rep. Sanford received the ANCA-Dallas Advocate of Justice award for his long-time support for Armenian Genocide awareness.

    HR 191 was introduced by Rep. Sanford on January 26, followed by a public hearing in the International Trade & Intergovernmental Affairs committee on April 24, during which ANCA-WR Chief Legislative Consultant Haig Baghdassarian joined a large group of Armenian Americans as well as representatives from the Texas Holocaust and Genocide Commission and Houston’s Holocaust Museum in testifying in support of HR 191. Following the testimony, ANCA-WR called its online activists in Texas to action, as a result of which hundreds of letters were emailed to state legislators. Many more phone calls were made through joint efforts of the Armenian community in a strong demonstration of unity and grassroots activism.

    Texas’ passage of HR 191 follows the Wyoming Governor’s recognition of the Armenian Genocide in April 2017, thus completing universal recognition in the ANCA-Western Region, which consists of Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Kansas, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico, North Dakota, Oklahoma, Oregon, South Dakota, Texas, Utah, Washington, and Wyoming. View an interactive map of all US states’ official record on the Armenian Genocide.

    The Armenian National Committee of America-Western Region is the largest and most influential Armenian American grassroots advocacy organization in the Western United States. Working in coordination with a network of offices, chapters, and supporters throughout the Western United States and affiliated organizations around the country, the ANCA-WR advances the concerns of the Armenian American community on a broad range of issues.

    asbarez.com
    read more "Texas Becomes 46th U.S. State to Recognize Armenian Genocide"

    Αν δεν μπορείς

    Ν. Λυγερός

    Αν δεν μπορείς
    να λυπηθείς
    για τη γενοκτονία...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32568&l=gr
    read more "Αν δεν μπορείς"

    Οι φωνές του φωτός

    Ν. Λυγερός

    Οι φωνές του φωτός
    δεν σταμάτησαν
    ούτε στιγμή...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32567&l=gr
    read more "Οι φωνές του φωτός"

    Με το φως

    Ν. Λυγερός

    Με το φως στο χέρι
    περπατήσαμε
    πάνω στη νύχτα
    για να φανούν...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32566&l=gr
    read more "Με το φως"

    Όταν άναψαν

    Ν. Λυγερός

    Όταν άναψαν
    τα κεριά
    των Δίκαιων
    έλαμψε...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32565&l=gr
    read more "Όταν άναψαν"

    Αφού η βαρβαρότητα

    Ν. Λυγερός

    Αφού η βαρβαρότητα
    δεν λύγισε
    με τα μοιρολόγια
    των παλιών...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32564&l=gr
    read more "Αφού η βαρβαρότητα"

    Όταν σηκώθηκαν

    Ν. Λυγερός

    Όταν σηκώθηκαν
    τα λάβαρα
    λόγω...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32563&l=gr
    read more "Όταν σηκώθηκαν"

    Ακολούθα

    Ν. Λυγερός

    Ακολούθα
    το βλέμμα
    του μονοκέφαλου...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32562&l=gr
    read more "Ακολούθα"

    Αν δεν ξέρεις

    Ν. Λυγερός

    Αν δεν ξέρεις
    καλά
    τι πρέπει
    να πεις...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32561&l=gr
    read more "Αν δεν ξέρεις"

    Όταν βλέπεις

    Ν. Λυγερός

    Όταν βλέπεις
    με τα μάτια σου
    την πραγματικότητα...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32560&l=gr
    read more "Όταν βλέπεις"

    Τα μαύρα βιβλία

    Ν. Λυγερός

    Τα μαύρα βιβλία
    είναι αυτά
    που γενοκτόνησαν...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32559&l=gr
    read more "Τα μαύρα βιβλία"

    Μάθε για τα σύνορα

    Ν. Λυγερός

    Μάθε για τα σύνορα
    που ανέδειξε
    ο Wilson
    για να δεις...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32558&l=gr
    read more "Μάθε για τα σύνορα"

    Αν είσαι ικανός

    Ν. Λυγερός

    Αν είσαι ικανός
    ν’ ακολουθήσεις
    τη σκέψη
    του Wilson...
    http://lygeros.org/articles.php?n=32557&l=gr
    read more "Αν είσαι ικανός"

    Η διάσπαση των Ελλήνων του Πόντου

    Ν. Λυγερός

    Η διάσπαση των Ελλήνων του Πόντου ακόμα και για τις πιο επίσημες εκδηλώσεις δεν βοηθάει καθόλου στην προώθηση του αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ουσιαστικά στηρίζει την προσπάθεια της ακραίας...
    read more "Η διάσπαση των Ελλήνων του Πόντου"

    Αρμένιοι και Πόντιοι

    Ν. Λυγερός

    Αρμένιοι και Πόντιοι
    ζουν μαζί
    στην ίδια χώρα
    που έζησαν...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32538&l=gr
    read more "Αρμένιοι και Πόντιοι"

    Φαντάσου

    Ν. Λυγερός

    Φαντάσου
    τα αποκαλυπτήρια
    των δρόμων
    όπου θα έχουμε...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32537&l=gr
    read more "Φαντάσου"

    Στο Μικροχώρι

    Ν. Λυγερός

    Στο Μικροχώρι
    ετοιμάζουμε
    νέες ονομασίες...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32536&l=gr
    read more "Στο Μικροχώρι"

    Στην πλατεία Δράμας

    Ν. Λυγερός

    Στην πλατεία Δράμας
    έπρεπε να ειπωθεί
    η αλήθεια για το μέλλον
    και το καθήκον μας...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=32535&l=gr
    read more "Στην πλατεία Δράμας"

    Tuesday, May 16, 2017

    Το Μόντρεαλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων

    Το χρέος τους σε όλους όσοι έπεσαν θύματα της δολοφονικής μανίας των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα έκαναν για ακόμα μία φορά οι ομογενείς στον Καναδά, επιτυγχάνοντας μετά από σκληρό αγώνα μιας εξαιρετικής σημασίας νίκη: την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Δήμο του Μόντρεαλ!

    Η επίσημη αναγνώριση του φρικτού εγκλήματος έγινε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

    Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μόντρεαλ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και όρισε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης στην πόλη του Μόντρεαλ. 

    Εξάλλου όπως αναφέρεται «η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.»

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Μόντρεαλ, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου δρ Θεόδωρος Χαλάτσης τόνισε πως «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Μόντρεαλ είναι ιστορική για την ελληνική κοινότητα. Χρησιμεύει ως υπενθύμιση σε όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και τον Καναδά και στις γενιές που έρχονται, αυτού του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος κατά των Ελλήνων προγόνων μας και της ανθρωπότητας».


    Το δελτίο Τύπου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

    «Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, με την επισήμανση πως «αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά Εβραίων, Ρομά και άλλων λαών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

    Η αναγνώριση από το Δήμο του Μόντρεαλ έρχεται λίγες μέρες μετά τα ψηφίσματα από την πόλη Λαβάλ και το διαμέρισμα Villeray-Saint Michel-Parc Extension στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ.

    Στον Καναδά, μετά από τους επίμονους αγώνες των ομογενών, η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου επίσης από το Τορόντο, την Οτάβα, το Λασάλ και την Οσάβα.

    pontos-news.gr



    read more "Το Μόντρεαλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων "

    Tuesday, April 25, 2017

    Czech Republic Parliament Recognizes Armenian Genocide

    (Armradio) – The Chamber of Deputies of the Czech Republic today approved a resolution, condemning the genocide of Armenians and other religious and national minorities in the Ottoman Empire during the First World War. The resolution passed with 104 votes.

    The resolution was proposed by MEP Robin Bönisch from the CSSD. “I think it was the Czech Republic’s duty to formally recognize the genocide. And because yesterday it was the 102nd anniversary of the Armenian genocide, I think it was very symbolic to recognize the genocide of the Armenians today,” Bönisch said.

    President Milos Zeman also called the killing of Armenians genocide. On the occasion of the anniversary, the President sent a letter to Barsegh Pilavchian, the spiritual  leader of the Armenian community in the Czech Republic.

    “I agree that history is not meant to be interpreted by politicians. At the same time, however, I believe that the events that cost 1.5 million innocent people represent a tragic chapter in the history of not only the Armenian nation but also of the entire civilized world,” Zeman wrote in a letter published on Tuesday.

    horizonweekly.ca
    read more "Czech Republic Parliament Recognizes Armenian Genocide"

    Sunday, April 23, 2017

    Ουαϊόμινγκ: Η 45η πολιτεία των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

    Με μια επιστολή, η οποία έχει ημερομηνία 21 Απριλίου 2017 και απευθύνεται στο δυτικό τμήμα της Αρμενικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA-WR), ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ Μάθιου Μιντ (Μatthew H. Mead) αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και εγκωμιάζει το έργο των Αρμενίων που ζουν στην πολιτεία των ΗΠΑ.

    Έτσι, το Ουαϊόμινγκ γίνεται η 45η πολιτεία των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το armenianweekly.com.

    «Οι φρικαλεότητες κατά του αρμενικού λαού όπως και το Ολοκαύτωμα είναι αδιανόητες,» γράφει στην επιστολή του ο κυβερνήτης και υπογραμμίζει πως «είναι σημαντικό για όλους να θυμόμαστε – η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται». Υπενθυμίζει επίσης μια συνάντηση που είχε ο ίδιος τον περασμένο Φεβρουάριο με ανθρώπους της ANCA-WR και προσθέτει ότι «το έργο της Αρμενικής Επιτροπής των ΗΠΑ αποτελεί πηγή έμπνευσης».

    Αναφορικά με τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία στο Ντένβερ, ο Μιντ καταλήγει στο γράμμα του με τη φράση: «οι σκέψεις μου είναι μαζί σας όταν θα συγκεντρώνεστε για τον εορτασμό της επετείου της Γενοκτονίας στην πρωτεύουσα του Κολοράντο». Ολόκληρη την επιστολή (στα αγγλικά) μπορείτε να την δείτε παρακάτω.




    pontos-news.gr



    read more "Ουαϊόμινγκ: Η 45η πολιτεία των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων"

    Thursday, March 16, 2017

    New Zealand's Whanganui River Has Been Granted the Same Legal Rights as a Person

    In what's believed to be a world first, New Zealand's government has granted a river the same rights as a living person.

     The Whanganui River, considered part of the living landscape by the indigenous Whanganui Iwi people associated with it, has been granted legal personhood under a parliamentary bill, reports local news service Newshub. Two representatives from the local indigenous community — one appointed by the government, another elected by the community — will be entrusted with acting in the river's interests.

    The Whanganui Iwi have fought for this day for over 160 years, an indigenous MP told Radio New Zealand. "F rom a Whanganui viewpoint the wellbeing of the river is directly linked to the well-being of the people," said Adtian Rurawhe, "and so it is really important that's recognized as its own identity "

     " I know some people will say it's pretty strange to give a natural resource a legal personality," Treaty Negotiations Minister Chris Finlayson said, according to Newshub. "But it's no stranger than family trusts, or companies, or incorporated societies. "

     In the precolonial era, the Whanganui River was a vital communication route for Maori people and it navigability attracted large-scale settlement in the Whanganui River valley. When colonists arrived, it was the most densely populated part of what is today called the North Island. For these reasons, the area is rich in Maori history and culture.
    read more "New Zealand's Whanganui River Has Been Granted the Same Legal Rights as a Person"

    Saturday, March 4, 2017

    Ο Πρόεδρος Wilson ως Δίκαιος της Δυτικής Αρμενίας

    Ν. Λυγερός

    Η Δυτική Αρμενία αναγνώρισε επίσημα με νέο προεδρικό διάταγμα τον Πρόεδρο της Αμερικής Woodrow Wilson (1856-1921) ως Δίκαιο. Αυτή η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της αναγνώρισης του Raphael Lemkin (1900-1959). Ο Πρόεδρος Wilson ήταν από τους πρωτεργάτες της Κοινωνίας των Εθνών και γι’ αυτό τον δυναμικό λόγο τιμήθηκε το 1919 με το Βραβείο
    ...
    read more "Ο Πρόεδρος Wilson ως Δίκαιος της Δυτικής Αρμενίας"

    Tuesday, February 28, 2017

    Η οριοθέτηση του Wilson

    Ν. Λυγερός

    Η οριοθέτηση του Αμερικανού Προέδρου ως συνέπεια της Συνθήκης Σεβρών του 1920 και των 14 σημείων του, θέτει ένα πρόβλημα κι έναν προβληματισμό που αφορά στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Πιο συγκεκριμένα μετά τη Συνθήκη Σεβρών οι Μεγάλες...
    read more "Η οριοθέτηση του Wilson"

    Το θέμα της Βόρειας Κορέας

    Ν. Λυγερός

    Το θέμα της Βόρειας Κορέας
    είναι πιο σοβαρό
    απ, ότι πιστεύεις
    διότι αυτή η δικτατορία...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=30861&l=gr
    read more "Το θέμα της Βόρειας Κορέας"

    Στρατηγικά Σχήματα Πόντου

    Ν. Λυγερός

    Η ανάλυση των δεδομένων του Πόντου αμέσως μετά τη γενοκτονία δεν γίνεται με στρατηγικό τρόπο και πάντα καταλήγουν μερικοί ότι επρόκειτο για μια χαμένη υπόθεση από την αρχή. Στην πραγματικότητα ο Πόντος μπορεί δομικά να είναι ανθεκτικός με μια στρατηγική προετοιμασία. Ακόμα κι εκείνη την εποχή και μάλιστα πριν την αρχή της γενοκτονίας των Ποντίων υπήρχαν ...
    read more "Στρατηγικά Σχήματα Πόντου"

    Η επιστολή του Ινονού στον Βενιζέλο στις 27 Σεπτεμβρίου 1928

    Ν. Λυγερός

    Η ανάγνωση της επιστολής του Ινονού που απαντά στην επιστολή του Βενιζέλου επιτρέπει μια ανάλυση των εκφράσεων του, που είναι χαρακτηριστικές τόσο της τουρκικής διπλωματίας, όσο και της ελληνικής αφέλειας. Έτσι βλέπουμε ότι αρχίζει με τα εγκαίνια μιας καινούργιας εποχής ...
    read more "Η επιστολή του Ινονού στον Βενιζέλο στις 27 Σεπτεμβρίου 1928"

    Τι έχει υπογράψει η Τουρκία;

    Ν. Λυγερός

    Επειδή υπάρχουν ακόμα πολλά άτομα που ακόμα δεν ξέρουν ότι η Τουρκία υπέγραψε τη Συνθήκη Σεβρών το 1920 και νομίζουν ότι έχει υπογράψει μόνο τη Συνθήκη Λωζάννης το 1923, είναι καλό να υπενθυμίσουμε την περίπτωση των άρθρων που αφορούν την Αρμενία. Διότι το να έχει...
    read more "Τι έχει υπογράψει η Τουρκία;"

    Συνθήκη Σεβρών και Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ν. Λυγερός

    Η Συνθήκη Σεβρών υπογράφτηκε το 1920 και η Συνθήκη Λωζάννης το 1923. Εκείνη την εποχή η Ρωσία είχε το Σοβιετικό καθεστώς, το οποίο δεν υπέγραψε καμιά από τις δύο συνθήκες, θεωρώντας ότι επρόκειτο για θέματα ιμπεριαλιστικά και αποικιοκρατικά. Βέβαια, η Σοβιετική Ένωση...
    read more "Συνθήκη Σεβρών και Συμβούλιο Ασφαλείας"

    Δεν μπορείς να γενοκτονήσεις

    Ν. Λυγερός

    Δεν μπορείς να γενοκτονήσεις
    κάποιον που δεν γνωρίζεις
    αλλά μόλις μάθεις
    ότι πρόκειται
    για κάποιον άλλο...
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=30595&l=gr
    read more "Δεν μπορείς να γενοκτονήσεις"

    Traité de Sèvres et Procès de Nuremberg

    N. Lygeros

    Il n’est sans doute pas immédiat de faire le lien entre la Traité de Sèvres de 1920 et le Procès de Nuremberg de 1945-1946. C’est pourtant possible grâce à la notion de Crime contre l’Humanité. En effet, la définition retenue dans le cadre du Procès n’est que...

    http://www.lygeros.org/articles.php?n=30584&l=fr
    read more "Traité de Sèvres et Procès de Nuremberg"

    Sunday, February 19, 2017

    Αγνοούμενοι της Κύπρου: Εικόνες από το εργαστήριο ταυτοποίησης των λειψάνων


    Τα τελευταία δέκα χρόνια, 558 Ελληνοκύπριοι και 184 Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί και τα λείψανά τους έχουν επιστραφεί στις οικογένειές τους. Για τις οικογένειες, η αναμονή τελείωσε. Αυτά τα άτομα έχουν τώρα ταφεί και οι τάφοι τους φέρουν το όνομά τους. Για τους αγαπημένους τους, ο πόνος έχει μετατραπεί σε πένθος. Για τους υπόλοιπους 950 Ελληνοκύπριους και 309 Τουρκοκύπριους, που εξακολουθούν να αγνοούνται, οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Και ο χρόνος εξαντλείται.



    Φέτος είναι η δέκατη επέτειος από την έναρξη του προγράμματος εκταφών σε ολόκληρο το νησί για την ανεύρεση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που αγνοούνται από τις διακοινοτικές μάχες του 1963 – ’64 και την τουρκική εισβολή του 1974. Το θλιβερό αυτό καθήκον έχει αναληφθεί από τη ΔΕΑ.

    «Συνεχίζεται για τόσο καιρό, είναι τόσο δύσκολο και τόσο οδυνηρό θέμα για τους Κυπρίους. Οι Κύπριοι είναι άτομα που αγαπούν τις οικογένειες τους και που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοια βία μεταξύ αυτών των δύο περιόδων, του 1963-’64 και του 1974, και τόσοι πολλοί άνθρωποι αγνοούνται και αυτό δημιούργησε μεγάλο τραύμα». Έτσι περιγράφει το Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ, ο Πολ-Ανρί Αρνί, αυτό το ανθρωπιστικό θέμα.



    H ΔΕΑ εκπροσωπεί και τις δύο πλευρές. Ο Νέστορας Νέστορος ως μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ ως μέλος της τουρκοκυπριακής και ο Αρνί, το Τρίτο Μέλος, που επελέγη από την ICRC με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών και διορίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Η εργασία της ΔΕΑ διεξάγεται με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων και από τις δύο κοινότητες. Τον τελευταίο χρόνο, η ΔΕΑ έχει διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό του εργαστηρίου της και αύξησε τον αριθμό δειγμάτων λειψάνων που στέλλονται για ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA. Βασίζεται σε σημαντική βοήθεια από δωρεές και η ΕΕ συμβάλει κατά 75% στα απαιτούμενα κονδύλια.



    Έξω από το χωριό Αγκαστίνα, πίσω από εργοστάσια και αποθήκες, ένα χωματόδρομος οδηγεί μακριά μέσα στα χωράφια. Από απόσταση φαίνεται σωρός χώματος και δύο εκσκαφείς. Μια ομάδα ατόμων, κυρίως νεαρών μεταξύ 20 και 30 ετών, είναι μέρος της ευρύτερης ομάδας των ατόμων που σκάβουν και εξετάζουν σχολαστικά το έδαφος. Εργάζονται στο χώρο από τις 24 Νοεμβρίου 2016 για να εντοπίσουν τέσσερις Ελληνοκύπριους που αγνοούνται από το 1974.

    Αυτό είναι το πρώτο από τέσσερα στάδια στην εργασία της ΔΕΑ για επιστροφή των λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις οικογένειες τους.

    O επικεφαλής της ομάδας των Ελληνοκυπρίων στο χώρο που επισκέφτηκε το ΚΥΠΕ, Γιάννης Ιωάννου, γεωλόγος που εργάζεται στη ΔΕΑ από το 2006, είπε ότι υπάρχουν δύο ομάδες αρχαιολόγων με δύο εκσκαφείς «που ψάχνουν για λείψανα αγνοουμένων του 1974».



    «Αυτή είναι η δεύτερη φάση της εκταφής, η πρώτη φάση έλαβε χώρα το 2013 και βρήκαμε λείψανα τριών ατόμων και τώρα επειδή η νέα πληροφόρηση αφορούσε επτά αγνοούμενους στην περιοχή, η ΔΕΑ αποφάσισε να επεκτείνει το χώρο εκσκαφών και έτσι η περιοχή υπό διερεύνηση είναι τώρα αρκετά μεγάλη, για να δούμε αν υπάρχουν περισσότερα λείψανα», είπε.

    O Ιωάννου ανέφερε ότι βρήκαν μερικά λείψανα, όχι όμως αρκετά κομμάτια οστών «ώστε να μπορούν να μας διαφωτίσουν για τον αριθμό (αγνοουμένων)». Αυτές οι υποθέσεις είναι οι πιο δύσκολες για μας, σημειώνει, «διότι δεν υπήρξε ταφή και δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν τα λείψανα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η μετακίνηση οστών, όπως τα ζώα, η καλλιέργεια της γης, οι καιρικές συνθήκες, έτσι πρέπει να επεκτείνουμε (το χώρο εκσκαφής) όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε».



    Ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής ομάδας Mustafa Emre, αρχαιολόγος που εργάζεται στη ΔΕΑ από το 2011, είπε στο ΚΥΠΕ ότι «διεξάγουμε μια αρχαιολογική έρευνα σε αυτό το χώρο, ο οποίος είναι τεράστιος και το έδαφος δεν είναι βαθύ».

    «Κάθε χρόνο ο χώρος καλλιεργείται και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για μας διότι τα οστά μετακινούνται και σκορπίζονται στο χώρο». Είπε ότι η εκσκαφή είναι 30 με μέγιστο 50 εκατοστά. «Χρησιμοποιούμε τον εκσκαφέα. Ψάχνουμε με τα μάτια. Η διαδικασία είναι πολύ αργή διότι χρησιμοποιούμε εκσκαφείς και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν ψάχνουμε για ολόκληρους σκελετούς. Τα οστά έχουν χωριστεί. Εργαζόμαστε πολύ αργά και πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.
    protothema.gr
    read more "Αγνοούμενοι της Κύπρου: Εικόνες από το εργαστήριο ταυτοποίησης των λειψάνων"