Friday, August 17, 2018

    Το ψήφισμα της 14ης πανελλήνιας συνάντησης ποντιακής νεολαίας




    Το ψήφισμα της 14ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεολαιών, κοριτσιών και αγοριών από όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, στην Πετρούσα του Δήμου Προσοτσάνης, του Νομού Δράμας, δόθηκε στην δημοσιότητα.

    Στο ψήφισμα της 14ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αναφέρεται:

    «Οι νεολαίοι της Π.Ο.Ε. αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 13 η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

    1). Διακηρύσσουμε την πίστη μας για συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση και ποινικοποίηση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς επίσης και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Δηλώνουμε επίσης ότι θα κορυφώσουμε όλες τις παραπάνω προσπάθειες μας από αυτή τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα.

    2). Ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως αμετάθετης ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους κεμαλικούς.

    3). Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση κα το Υπουργείο Εξωτερικών να εντάξουν στην ατζέντα τους και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής.

    4). Απαιτούμε να επανενταχθεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου της Γ Λυκείου το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς επίσης και τον εμπλουτισμό του εν λόγω κεφαλαίου με περισσότερα στοιχεία.

    5). Ως νέοι της 3ης και 4ης γενιάς Ελλήνων του Πόντου θεωρούμε σημαντικό και γι αυτό διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να εμπλουτίσουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητα των προγόνων μας στις επόμενες γενεές, και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια γι αυτό το σκοπό.

    6). Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των ποντίων.

    7). Τασσόμαστε κατά του προσυμφώνου των Πρεσπών, απαιτούμε την ακύρωση του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι είμαστε ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας και αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τη σωστή μεταλαμπάδευση της ιστορίας του Ελληνισμού.

    8). Ξεκινάει δράση για την παρότρυνση δημοτικών φορέων, για την ονοματοδοσία δρόμων με τα ονόματα Raphael Lemkin και Woodrow Wilson.

    9). Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας θα προβεί σε πρόταση προς τον Ο.Η.Ε. για την διακήρυξη των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας, ως μέσω πρόληψης και προστασίας αυτής.

    http://efxinospontos.gr/