Friday, August 17, 2018

    Logo για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων



    Ο στρατηγικός σύμβουλος Νικόλαος Λυγερός μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, είναι ο πρώτος που κάνει δημόσια πρόταση για το logo των εκδηλώσεων μνήμης της 100ης επετείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,

    Το logo που πρότεινε ο Νικόλαος Λυγερός να φτιαχτεί σε καρφίτσα ή κονκάρδα, έχει το σχήμα του άνθους και είναι αναφορά στους στίχους «Ανθεί και φέρει κι άλλο», του ακριτικού τραγουδιού «Η Ρωμανία Πάρθεν».

    Το υπόβαθρο του σχήματος αποτελείται από τον ποντιακό αετό, ενώ το βλέμμα και η κίνηση είναι αναφορές στο παρελθόν και στο μέλλον. Ο αετός σηκώνει το άνθος και το παρελθόν με την αναγνώριση, δημιουργεί το μέλλον της δικαίωσης. Τέλος το όλο εκφράζει τη διαδικασία διόρθωσης ως δικαίωμα της ανθρωπότητας.

    Αξίζει να θυμίσουμε οτι οι Αρμένιοι είχαν επιλέξει ως δικό τους σύμβολο για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας τους το άνθος «Μη με λησμόνει». Η επιλογή του έγινε διότι ένα συνειρμικό σύμβολο όπως αυτό απευθύνεται κυρίως στο υποσυνείδητο, σε αντίθεση με ένα επιθετικό σύμβολο.



    Πιό συγκεκριμένα το μαύρο στο κέντρο του άνθους συμβολίζει το παρελθόν, τη φρίκη και τις μνήμες της σφαγής, το ακτινωτό λιλά που περιβάλλει το «παρελθόν» συμβολίζει τη συμμετοχή στην ιδέα της ενοποίησης και της ομοψυχίας, τα μωβ πέταλα ως κύριο χρώμα προτάθηκαν για να συμβολίζουν το μέλλον και την προοπτική της ενοποίησης, καθώς είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται ευρύτατα στα ιμάτια των ιερέων της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητη βάση της Αρμενικής Εθνικής Συνείδησης, το κίτρινο χρώμα αποδίδει την ιδέα της αιωνιότητας και συμβολίζει το φως του ήλιου και την ελπίδα για ζωή και δημιουργία, ενώ τέλος αναπαρίσταται από 12 κυκλικά τοποθετημένους «στήμονες» που συμβολίζουν τους 12 στύλους του μνημείου της γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ.

    www.trapezounta.gr