Tuesday, June 3, 2014

    Τουρκία-Καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας καταδικάστηκε – σε δύο υποθέσεις – η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή έκρινε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τουρκία, στην υπόθεση προσφυγής των Ακτεπέ και Καχριμάν κατά Τουρκίας. Πρόκειται για συγγενείς του Φερίτ Ακτεπέ που βρέθηκε την 1η Μαρτίου 2005 θανάσιμα τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο συστρατιώτη του στο στρατόπέδο όπου υπηρετούσε την θητεία του.

    Παρ' όλο που ο Φερίτ Ακτεπέ είχε κριθεί από τους γιατρούς ικανός να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, οι συγγενείς του κατήγγειλαν στο Δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, παρουσίασε έντονο άγχος και άρχισε να λαμβάνει ψυχοφάρμακα.

    Ο θάνατος του από πυροβόλο όπλο, που ανήκε σε άλλον στρατιώτη, χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία από τις τουρκικές αρχές αλλά οι συγγενείς του απέδειξαν στο δικαστήριο ότι η έρευνα που διεξήχθη για τα ακριβή αίτια του θανάτου του ήταν ανεπαρκής, καθώς και ότι οι αρχές δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, για να τον προστατεύσουν από ενδεχόμενη σωματική και ψυχική βλάβη.

    Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο δέχθηκε τις καταγγελίες των συγγενών του Φερίτ, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και την υποχρέωσε να καταβάλει συνολική αποζημίωση περίπου 21.500 ευρώ, στον πατέρα, την μητέρα, τον παππού και την γιαγιά του Φερίτ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

    Εξάλλου, το ΕΔΑΔ προχώρησε στη δικαίωση τεσσάρων Μαρτύρων του Ιεχωβά οι οποίοι αρνήθηκαν να υπηρετήσουν στον τουρκικό στρατό για λόγους συνείδησης. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και του θρησκεύεσθαι, καθώς και για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

    Η υπόθεση αφορούσε τους Τσαλάρ Μπουλντού, Μπαρίς Γκορμέζ, Ερσίν Ολγκούν και Νεφζάτ Ουμπτού, που είχαν διωχθεί ποινικά, είχαν καταδικαστεί και είχαν κακομεταχειρισθεί από τις τουρκικές αρχές, εξαιτίας της άρνησης τους να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, ως αντιρρησίες συνείδησης.

    Εξετάζοντας την προσφυγή τους το Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

    Την υποχρέωσε δε να καταβάλει στους τέσσερις προσφεύγοντες συνολική αποζημίωση 44.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 3.650 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

    enikos.gr