Wednesday, May 20, 2015

    Εκδήλωση μνήμης στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

    Εκδήλωση μνήμης στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
    Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή με πρωτοβουλία της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και την παρουσία εκπροσώπων των Ποντίων, Ασσυρίων και Αρμενίων.
    Μιλώντας για την γενοκτονία των Ποντίων, η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει 353.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν λόγω της ταυτότητας τους. Το γεγονός της γενοκτονίας πρέπει να καταδικαστεί και θεσμικά από το Κοινοβούλιο. Η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε το ΄94 τη γενοκτονία των Ποντίων και δύο χρόνια αργότερα αυτήν των Αρμενίων - ωστόσο η κοινοβουλευτική αναγνώριση δεν εξαντλεί τη θεσμική μας υποχρέωση». 
    Με αφορμή την επίσκεψη της στο Ερεβάν για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις επετειακές εκδηλώσεις της 100ετηρίδας από την γενοκτονία των Αρμενίων, η κ. Κωνσταντοπούλου, προέτρεψε το Σώμα να αναλογιστεί ότι χρειάστηκαν 100 χρόνια για να προβούν στην αναγνώριση μεγάλες χώρες, ενώ χαρακτήρισε «καταλυτική» την αναφορά στην γενοκτονία από τον Πάπα.
    Η ίδια χαιρέτισε και χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για όλους» την πρωτοβουλία της Αρμενικής Βουλής για την κήρυξη μιας παγκόσμιας κοινοβουλευτικής εκστρατείας κατά της γενοκτονίας, προκειμένου όλα τα Κοινοβούλια, (ή έστω των κρατών - μελών του ΟΗΕ) να προβούν σε αναγνώριση της τριάδας των γενοκτονιών (Αρμένιοι, Ασσύριοι, Πόντιοι). Μια αναγνώριση, επεσήμανε, «που συμπυκνώνει το ιστορικό καθήκον απέναντι στα θύματα και την ιστορική ευθύνη απέναντι στις ζώσες γενιές». 
    Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε επίσης καθοριστική τη συμβολή του - παριστάμενου στη συνεδρίαση - αντιπροέδρου της Βουλής της Αρμενίας, Έντουαρτ Σαρμαζάνοφ, να συμπεριληφθεί και η γενοκτονία των Ποντίων και των Ασσυρίων, στη γενική διακήρυξη του παγκόσμιου φόρουμ κατά των απανταχού γενοκτονιών.
    Σε αυτήν την οικουμενική διακήρυξη κατά των γενοκτονιών, υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου, το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπαρίσταται μαχόμενο, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη, λογοδοσία και ανάληψη ευθύνης και για τα θύματα του Β΄παγκόσμιου πόλεμου, μέσα από την Επιτροπή της Βουλής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
    Ο ποντιακής καταγωγής, αντιπρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου, Ε. Σαρμαζάνοφ, αναφερόμενος στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, είπε ότι με αυτή η στάση αποδέχεται την εγκληματικότητα. Στάση την οποία «όλοι εμείς μαζί πρέπει να πολεμήσουμε, όπως και την παραποίηση, την διαστρέβλωση και την άρνηση. Σήμερα δεν είναι μέρα μνήμης, αλλά απαίτησης. Το αίτημα μας είναι υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος της αποκατάστασης των λαών» ανέφερε.
    Ο Κάσπερ Καραπετιάν, γραμματέας της Αρμένικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης, απηύθυνε έκκληση στις ενώσεις των Ασσυρίων και των Ποντίων στα ευρωπαϊκά κράτη, να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για αναγνώριση της γενοκτονίας και καταδίκη της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία «πρέπει να αναγνωρίσει το παρελθόν της και να καταδικάσει τη διάπραξη της γενοκτονίας, αποδεχόμενη τις συνέπειες και τις επανορθώσεις», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 
    Τέλος ο Χρ. Δημόπουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ποντίων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων, καθώς και ο εκπρόσωπος των Ασσυρίων, Κυριάκος Μπατσάρας, χαρακτήρισαν επιτακτική την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Βουλή, ώστε να συμπληρωθεί η τριάδα των χριστιανικών λαών - θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας. Επίσης ο Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του «Δικτύου τριών γενοκτονιών και μιας στρατηγικής» αναφέρθηκε στην κατάρτιση του κοινού σχεδίου δράσης για την επίτευξη του στόχου.


    Πηγή: ΑΜΠΕ